Tarptautinis suvirintojas – naujas kokybės lygmuo Lietuvoje įgyvendinus ERASMUS+ projektą

rieš trejus metus 2014 m. rugsėjo 1 d. startavęs „Erasmus+“ programos, profesinio mokymo sektoriaus, strateginės partnerystės projektas „Suvirintojų mokymo kokybės vystymas“ (Welder Training Quality Development) užsibrėžė labai ambicingus tikslus, apimančius suvirinimo srities specialistų profesinio mokymo kokybės didinimą atsižvelgiant į tarptautinę praktiką ir tarptautinius reikalavimus. Šis projektas tapo labai savalaikis, kadangi juntamas vis didesnis tokių specialistų poreikis, o Lietuvos suvirinimo pramonė vis aktyviau orientuojasi į pelningas ES šalių ir Skandinavijos rinkas. Projekto įgyvendinimo laikotarpiu per trejus metus remiantis tarptautiniais reikalavimais parengta Tarptautinio suvirintojo mokymo programa ir medžiaga. Pagal šią programą besimokantys asmenys įgijo tarptautinio suvirintojo kvalifikaciją, pripažįstamą tarptautinių suvirintojų asociacijų. Taip pat projekto vykdymo metu parengta suvirintojų brigadininkų mokymo programa ir medžiaga „E-weldLead“. Projekto koordinatorius VšĮ Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centras įgijo tarptautinio suvirinimo mokymo įstaigos akreditaciją (angl. Authorused Training Body) ir buvo akredituotas mokyti suvirintojus darbininkus pagal tarptautinių suvirintojų asociacijų reikalavimus. Tai pirma akreditacija Lietuvoje, suteikiama profesinio lygio mokyklai. Iki šiol tarptautinio suvirintojo mokymai buvo teikiami tik aukštosiose Lietuvos mokyklose inžinerinio lygmens profesijų siekiantiems asmenims. Projektas buvo įgyvendinamas kartu su Lietuvos suvirintojų asociacija ir užsienio partneriais iš Slovėnijos (Slovensko drustvo za varilno tehniko) ir Jungtinės Karalystės (RocketMan studio).

„Erasmus+“ projekto „Suvirintojų mokymo kokybės vystymas“ įgyvendinimo metu identifikuotos šios tikslinės grupės:

  • asmenys, kurie siekia įgyti tarptautinio suvirintojo kvalifikaciją, patvirtintą Tarptautinio suvirinimo instituto (IIW International Institute of Welding) ir Europos suvirinimo federacijos bei aprašytą EN ir ISO standartuose;

  • asmenys, kurie siekia tapti suvirintojų brigadų lyderiais (brigadininkais);

  • suvirinimo procesus taikančios ir suvirintus gaminius gaminančios įmonės.

Galima pasidžiaugti, kad „Erasmus+“ projekto dėka suvirinimo sektorius Lietuvoje žengė į naują, aukštesnį kokybės lygmenį. Buvo parengta IIW reikalavimus atitinkanti tarptautinio suvirintojo mokymo programa, VšĮ Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centras buvo akredituotas mokyti suvirintojus pagal naują modulinę mokymo programą, kuri paruošta vadovaujantis Tarptautinio suvirinimo instituto rekomendacijomis, parengta tarptautinio suvirintojo mokymo medžiaga, mokymo centro suvirinimo technologijų dėstytojai pakėlė kvalifikaciją Vilniaus Gedimino technikos universiteto Mechanikos fakulteto Medžiagotyros ir suvirinimo katedroje bei įgijo tarptautinio suvirinimo specialisto (IWS) ir inžinieriaus (IWE) kvalifikaciją. Projekto įgyvendinimo metu sukurta nuotolinė suvirintojų brigadininko mokymo programa „E-Weld Lead“ bei apmokyta Tarptautinių suvirintojų grupė (10 žmonių) ir suvirintojų brigadininkų grupė (15 žmonių).

Detaliai apie „Erasmus+“ projekto eigą „Suvirintojų mokymo kokybės vystymas“ galite susipažinti čia: https://sites.google.com/site/suvirintojai/erasmus

Lietuvos suvirintojų asociacijos direktorius

Doc. dr. Irmantas Gedzevičius


„Erasmus+“ programos 2 pagrindinio veiksmo strateginės partnerystės projektas

Nr. 2014-1-LT01-KA202-000621 „Welder Training Quality development“. Projektas finansuojamas Europos Komisijos „Erasmus+“ programos lėšomis.

*Straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Europos Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.


Šioje svetainėje naudojame slapukus jos funkcionalumo, vartotojo patirties gerinimo ir rinkodaros tikslais. Paspaudę „sutinku“ sutiksite su slapukų įrašymu. Daugiau apie slapukus ir kaip jų atsisakyti skaitykite slapukų politikoje.