Kokį suvirinimo skydelį pasirinkti?

Suvirinimas – gana sudėtingas, o be tinkamos apsaugos gali būti ir pavojingas procesas. Viena svarbiausių užduočių prieš pradedant suvirinimo darbus - pasirūpinti gera akių apsauga, nes naujų akių parduotuvėje nenusipirksite.

Pateikiame keletą patarimų, kaip paprasčiau išsirinkti jūsų poreikį atitinkantį suvirinimo skydelį.

Suvirinimo skydelis ar akiniai?

Jeigu planuojate suvirinimą elektrodais, pusautomačiu (MIG) ar argonu (TIG) būdu, reikėtų rinktis tik suvirinimo skydelį. Suvirintojo akiniai paprastai būna mažo tamsumo (3 ar 5 tamsumo numerio) ir neužtektinai uždengia suvirintojo veidą. Elektros lankinio suvirinimo metu būtina patikimai apsaugoti akis, veidą, kaklą nuo radiacijos ir šlako purslų. Patikimą apsaugą garantuoja tik skydelis (kaukė), o suvirintojo akinius geriau rinktis dujinio suvirinimo procesui.

Patikimą apsaugą garantuoja tik skydelis (kaukė), o suvirintojo akinius geriau rinktis dujinio suvirinimo procesui.

Pagal atliekamą darbą būtina pasirinkti tinkamą filtro tamsumo numerį. Paprastoje kaukėje filtrai lengvai keičiami ir nebrangiai kainuoja. Derėtų atkeipti dėmesį, kad mažiausias rekomenduojamas filtro tamsumo numeris yra 9, tinkantis virinti TIG ir MMA būdu labai mažomis srovėmis. Virinant pusautomačiu (MIG būdu) derėtų rinktis mažiausiai 10 numerio filtrą, o pjovimui plazma – mažiausiai 11 numerio filtrą. Žemiau lentelėje pateikiame rekomenduojamus filtrų numerius priklausomai nuo srovės (A) ir suvirinimo, pjovimo būdo.

  • Current in amperes – Srovė, (A);

  • Welding process – Suvirinimo procesas;

  • MIG, steel – MIG, Plienui;

  • MIG, aluminiums – MIG, aliuminiui;

  • TIG, all materials – TIG, visom medžiagoms;

  • MAG(CO2 welding) – MAG (CO2 aplinkoje);

  • Garbon arc gouging – Drožimui angliniu elektrodu;

  • Plasma cutting – Pjovimui plazma.

Paprastas ar savaiminio užtemimo filtras?

Vienas pagrindinių savaime užtemstančio suvirinimo filtro privalumų – našumas ir komfortas. Savaime užtemstantys filtrai užtemsta nuo bet kokios ryškesnės šviesos. Taigi suvirintojui nėra būtinybės pakelti skydelio dangtelio pasirenkant pradinį suvirinimo tašką. Taip galima virinti intensyviau ir našiau.

Atskirti paprastą ir savaime užtemstantį filtrą labai paprasta. Savaime užtemstantis filtras turi specialius foto elementus. Atsukus į saulę ar kitą ryškesnę šviesą filtras iš karto patamsėja iki nustatyto tamsumo lygio. Žala akims atsiranda vėluojant užtemti bent kelioms mikrosekundėms, todėl reikėtų gerai pagalvoti renkantis nežinomų firmų savaime užtemstančius skydelius. Ilgą laiką naudojant nekokybiškus filtrus žala akims neatitaisoma.

Geri savaime užtemstantys suvirinimo skydeliai turi tamsumo reguliavimo funkciją. Taip viename skydelyje jūs tarsi turite visą gamą įvairaus tamsumo numerių filtrus, todėl galite nusistatyti tamsumą pagal poreikį. Kai kurie savaime užtemstantys filtrai būna nereguliuojami, tai yra vieno numerio tamsumo (paprastai 10 arba 11). Tokie filtrai rekomenduojami suvirinimui elektrodais (MMA) arba suvirinimui pusautomačiu nedidelėmis srovėmis (MIG). Jeigu virinate TIG būdu ar pusautomačiu didelėmis srovėmis, geriau rinktis reguliuojamo tamsumo filtrą.

Taip pat tokie skydeliai turi ir jautrumo šviesai reguliavimo funkciją bei specialią apsaugą „nuo zuikių“, kas aktualu dirbant ceche, kur yra kitų suvirintojų.

Kokybiški savaime užtemstantys skydeliai yra labai saugūs ir yra patikima apsauga suvirintojo akims. Kita vertus, tokius filtrus reikia labai saugoti, nemėtyti ir netrankyti, nes smarkūs sukrėtimai gali pakenkti filtrui.

Paprastai kokybiški savaime užtemstantys suvirinimo skydeliai nėra pigūs. Didžiąją dalį kainos sudaro ne tik pagaminimo, bet ir aukšta filtrų kokybės kontrolė atrenkant ir tikrinant tik geriausius filtrus. 100 eurų kainos nesiekiantis, neaiškaus gamintojo skydelis vargu ar bus saugus ir kokybiškas. Jeigu ieškote biudžetinio varianto, geriau rinktis paprastą skydelį su filtru nei nekokybišką pigų savaiminio užtemimo skydelį. Juk akių taupyti neverta!

Daugiau suvirinimo skydelių pasirinkimo rasite čia.

Šioje svetainėje naudojame slapukus jos funkcionalumo, vartotojo patirties gerinimo ir rinkodaros tikslais. Paspaudę „sutinku“ sutiksite su slapukų įrašymu. Daugiau apie slapukus ir kaip jų atsisakyti skaitykite slapukų politikoje.