Suvirinimo darbų ekonomija virinant pusautomačiu

Kaip sutaupyti virinant pusautomačiu?

Kad išliktų konkurencingais, dauguma gamintojų vis labiau kreipia dėmesį į bendrą suvirinimo darbų ekonomiją.

Suvirinant miltelinėmis vielomis suvirinimo darbų ekonomijai įtakos turi keturi pagrindiniai veiksniai:

  • darbo kaina

  • vielos kaina

  • dujų kaina

  • naudojamos suvirinimo įrangos amortizacija

Didžiausią įtaką turi darbo kaina.Vakarų Europos šalyse darbo kaina sudaro 80 – 90 % bendrų suvirinimo darbų kaštų. Pas mus padėtis kitokia, bet darbo kaina vis tiek sudaro didžiausią dalį (apie 52 – 57 %) ir perspektyvoje didės. Dujų kaina ir įrangos amortizacija sudaro mažesnę suvirinimo darbų kaštų dalį.

Taigi pagrindinis dėmesys turėtų būti kreipiamas į suvirinimo darbo kainos sumažinimą!

Skaičiuojant darbo kainą didžiausią įtaką turi du veiksniai:

1) prilydymo koeficientas
2) darbo laikas

1.Prilydymo koeficientas paprastai apibrėžiamas kaip prilydyto metalo kilogramų kiekis per valandą (kg/h). Skaičiavimams imami praktiniai rezultatai, kurie gali skirtis priklausomai nuo suvirinimo padėties bei naudojamos suvirinimo vielos. Dėl skirtingų vielos gamybos metodų ir technologijų vielų prilydymo koeficientai kai kuriais atvejais padėtyse gali turėti iki 25 % skirtumą.

2.Darbo laiko faktorius apibrėžiamas procentine reikšme suvirinimo laiko nuo bendro darbo laiko. Bendrą darbo laiką sudaro: suvirinimo laikas,ir laikas skiriamas šlifavimui, šlako pašalinimui, vielos ričių keitimui, suvirinimo įrangos priežiūrai ir smulkiam remontui, vizitams į įrankių ir medžiagų sandėlius, rūkymo pertraukėlėms, vizitams į tualetą ir kitiems būtiniems ir nebūtiniems veiksmams, kurie sumažina suvirinimo laiką. Darbo laiko faktorius suvirinant fliusinėmis miltelinėmis vielomis Vakarų Europos šalyse yra apie 20-25 %, pas mus apie 30 - 40%.

Tipiniai veiksniai, kurie daro įtaką darbo laiko veiksniui suvirinant miltelinėmis vielomis - tai miltelinės vielos paviršiaus kokybė ir bendras vielos padavimo stabilumas. Kai kurios vielos turi storą grafito ar kitų paviršiaus lubrikantų sluoksnį dėl gamybos technologijos. Laikas nuo laiko šis grafitas ar kitas lubrikantas sukelia vielos padavimo problemas dėl užkemšamų vielos padavimo kanalų (spiralių) net iki visiško vielos padavimo mechanizmo stabdymo. Kai kurios vielos nėra visiškai apvalios, kas taip pat sukelia vielos padavimo problemas bei greitą degiklio antgalių susidėvėjimą ir jų keitimo būtinybę.

Vielų sukeltos problemos sumažina darbo laiko faktorių dėl būtinų sustojimų, vielos kanalo spiralių ir antgalių valymo bei keitimo, o taip pat ir kitų įrangos dalių priežiūros ir remonto. Darbo laiko faktoriaus skirtumas tarp rinkoje esančių rutilinių fliusinių miltelinių vielų gali būti iki 3 – 5 %.

Kobelco miltelinių vielų privalumai, lyginant su analogiškomis kitų gamintojų vielomis:

  1. Suvirinant gaunamas didesnis prilydymo koeficientas (ypač vertikalioje padėtyje) – didesnis produktyvumas, sumažėja darbo kaina, sutrumpėja darbų atlikimo terminai.

  2. Švarus vielos paviršius (nei grafito, nei kito lubrikanto dėl gamybos technologijos) užtikrina stabilų ir be trikdžių vielos padavimo mechanizmų darbą – padidėja darbo laiko faktorius. Be to žymiai sutaupomos išlaidos mechanizmų ir degiklių atsarginėms dalims (vielos šarvams, antgaliams ir kt.)

Šioje svetainėje naudojame slapukus jos funkcionalumo, vartotojo patirties gerinimo ir rinkodaros tikslais. Paspaudę „sutinku“ sutiksite su slapukų įrašymu. Daugiau apie slapukus ir kaip jų atsisakyti skaitykite slapukų politikoje.